Liikunta

Shih tzu jaksaa pidempiäkin lenkkejä

Shih tzu tarvitsee liikuntaa, aivan kuten kaikki muutkin koirat. Muutama kilometri päivässä kuitenkin riittää. Shih tzu kyllä jaksaa paljon pidempiäkin lenkkejä, jos omistaja haluaa sellaisilla käydä.

Shih tzut ovat liikunnan suhteen erilaisia ja kun toinen on hyvinkin aktiivinen ja innokas rymyämään pitkin metsiä säällä kuin säällä, voi toinen pitää enemmän pienistä happihyppelyistä mieluiten ruoholla tai asfaltilla ja huonolla säällä se enimmäkseen pysyisi sisätiloissa. Kuitenkaan yksikään shih tzu ei piiloudu sängyn alle, kun omistaja on lähdössä ulos, vaan haluaisi seurata omistajaansa kaikkialle.

Shih tzut rakastavat leikkimistä

Shih tzut myös rakastavat leikkimistä omistajansa ja lasten sekä tietysti toisten koirien kanssa. Ne osaavat myös "pitää hauskaa" itsekseen, mutta ne eivät viihdy yksin, eikä shih tzua saa koskaan pitää pitkiä aikoja erillisessä tarhassa tai aitauksessa erossa perheestään.

Vuodenajat ja ulkoilu

On sellaisia ilmoja, jolloin pitkäkarvaisen shih tzun kanssa on melko mahdotonta lähteä lenkille. Nuoskalumi tarttuu pitkäkarvaisen shih tzun jalkoihin ja mahaan ja estää koiraa liikkumasta. Nuoskassa kävelyn jälkeen shih tzu suihkutetaan haalella vedellä mahan alta, jotta lumi sulaa pois. Jos lumen antaa sulaa pois itsekseen, koira voi kylmettyä ja sairastua. Lyhytkarvaiseksi leikattu shih tzu taas saattaa tarvita vaatteita, jos ulkona on paljon pakkasta.  Kurakeli ei saisi olla este ulkoilulle. Ulkoilun jälkeen koiran voi pestä mahan alta ja tassuista shamppoolla ja hoitoaineella.

Shih tzut viihtyvät ulkona myös talvella

Loskakelillä ja jäätävällä sateella kannattaa olla varovainen, sillä turkin kastuessa shih tzu voi alkaa palella. Myös tiesuolaa ja autoista valunutta bensaa ja öljyä tulisi varoa ja siksi tassut olisi hyvä pestä  samppoolla lenkin jälkeen, jotta nämä aineet eivät aiheuttaisi terveysongelmia.

Helteisinä päivinä varsinkaan pitkäkarvaista shih tzua ei saa rasittaa, vaan sen kanssa voi tehdä pieniä lenkkejä aikaisin aamulla ja myöhään illalla kun ilma on viileämpi. Mitään koiraa ei tietenkään saa koskaan jättää suoraan auringonpaisteeseen eikä autoon kesäkuumalla. Myös kaupan ulkopuolella yksin odottelu on koiralle erittäin epämiellyttävää ja varsinkin pakkasella se on melkoista kidutusta.

Jotkut shih tzut pitävät myös uimisesta

Muutenkin, säällä kuin säällä, kauppareissun ajaksi yksin jätetty pieni koira voi olla todella vaarassa - maailmaan mahtuu paljon pahoja ihmisiä ja varkaita.

Pennun kanssa tulee tietenkin olla erityisen varovainen, jotta se ei vilustuisi. Pennun tulisi saada leikkiä niin paljon kuin se jaksaa, mutta remmilenkkien ei tulisi olla vielä pentuvaiheessa kovin pitkiä. Tarkempia pennun lenkitysohjeita voit vielä kysyä kasvattajalta ja eläinlääkäriltä.

Monet shih tzut rakastavat näyttelyitä

Harrastukset

Shih tzu on upea näky pitkässä, hyvin hoidetussa turkissaan - ja shih tzu tietää sen itsekin. Näyttelykehässä ne saavat esitellä itseään ja olla kaiken keskipisteenä. Siksi monet shih tzut suorastaan rakastavat näyttelyissä käyntiä.
Hyvin paljon on omistajastakin kiinni, pitääkö shih tzu näyttelyistä vai ei. Jos omistaja lähtee näyttelyyn iloisella mielellä ja lähinnä tavatakseen muita rotua harrastavia ja viettääkseen laatuaikaa shih tzunsa kanssa, silloin näyttelyt ovat shih tzulle yleensä mieleen. Jos taas koira on sivuseikka ja voitto tärkeintä, ei tapahtuma luultavimmin ole shih tzulle mielekäs.

Shih tzun kanssa voi harrastaa myös esimerkiksi agilityä, koirien esterataa, jossa koiralta vaaditaan hyvää kuntoa. Shih tzuja nähdään joskus myös tottelevaisuuskentillä, sillä ne ovat hyvin älykkäitä ja oppivaisia. Niillä ei kuitenkaan ole suurta miellyttämisen halua, vaan ne tekevät mitä käsketään vain silloin, kun se niitä miellyttää. Shih tzuille on helppo opettaa vaikeitakin temppuja, joten myös koiratanssi onnistuu shih tzun kanssa.

Dippi ja Jelly esittävät (amatööri)koiratanssia: