Shih tzu

Shih tzu on hyvin luonteikas rotu


Shih tzu on vanha, luonteikas ja hyvin persoonallinen kääpiökoirarotu. Tämä FCI:n ryhmään 9 (seurakoirat ja kääpiökoirat) kuuluva pieni ja iloinen rotu on erittäin ystävällinen kaikkia kohtaan. Shih tzun täytyy saada olla perheensä kanssa, eikä rotu sovellu tarhaoloihin. Shih tzu osaa näyttää ylitsevuotavan ilonsa, kun joku perheenjäsen palaa kotiin, mutta myös loukkaantumisensa, kun se tuntee itsensä väärin kohdelluksi. Jokainen shih tzu on yksilö, jolla on omat omituiset mielitekonsa ja persoonalliset tapansa.

Shih tzun painon tulisi rotumääritelmän mukaan olla 4,5 - 8,1 kiloa ja säkäkorkeuden alle 26,7 cm. Turkki kasvaa luonnostaan maahan saakka pitkäksi ja näyttelykoirien turkinhoito vaatii säännöllisyyttä ja viitseliäisyyttä. Kaikki värit ovat sallittuja, mutta kaksivärisillä valkoinen otsapiirto ja hännänpää ovat erittäin toivottavia. (Katso myös shih tzun rotumääritelmä!)

 Shih tzut eivät ole herkkähaukkuisia, ne eivät vartoi eivätkä yleensä liho helposti. Ne ovat mitä mainioimpia ensimmäisiä koiria pehmeän luonteensa ja helpon koulutettavuutensa ansiosta. Shih tzut ovat lisäksi erittäin terve rotu, jolla rotutyypillisenä perinnöllisenä sairautena esiintyy ainoastaan hyvin harvinainen, hitaasti etenevä munuaisrappeuma (PNP).

  Shih tzuilla ei ole metsästys-, paimennus- tai vartiointiviettiä, joten ne eivät yleensä karkaa omille teilleen eivätkä ainakaan ole vihamielisiä ketään kohtaan. Shih tzut säilyttävät leikkimielisyytensä ja "pentumaisuutensa" pitkälle vanhuuteen saakka ja jaksavat telmiä lasten kanssa vielä vanhallakin iällä. Niiden luonteeseen kuuluu myös rohkeus, ja varsinkin jos koiria on useampia, ne ovat yllättävänkin pelottomia.

Shih tzu lähtee mielellään kävelylle


  S
hih tzu on reipas ja viisas koira, joka ei piiloudu sängyn alle, vaikka ulkona olisi kylmää tai märkää, vaan lähtee mielellään aina ulos, pidemmillekin lenkeille. Täytyy kuitenkin muistaa, että täyspitkä turkki kastuu helposti, jolloin kylmä voi yllättää. Varsinkin pennun kanssa täytyy olla tarkkana, jotta se ei vilustu. Kovilla pakkasilla shih tzun pennun kanssa vain käväistään ulkona, mutta aikuinen, täysturkkinen shih tzu kestää kyllä kylmää, kunhan sen turkki on kuiva.

Shih tzu osaa myös "pitää hauskaa" ja liikkua leikkien ja riehuen myös itsekseen tai leikkikaverin kanssa. Se ei tietenkään tarkoita, että shih tzu ei tarvitsisi ollenkaan liikuntaa. Jokainen terve koira nauttii ulkoilusta ja juoksemisesta. Myös shih tzulle on annettava siihen mahdollisuus, vaikka se onkin turkkikoira. Rodun alkuperäinen tehtävä on ollut pitää pahat henget loitolla, eli makailla silkkityynyllä. Shih tzu kuitenkin nauttii kaikesta, mitä se saa omistajansa kanssa tehdä!

Shih tzu on älykäs rotu


  Shih tzusta saa yleensä kaverin myös liikunnallisiin koiraharrastuksiin, kuten tokoon (tottelevaisuus), agilityyn (koirien esterara) tai koiratanssiin. Mestaruussarjaan shih tzut harvoin yltävät, mutta shih tzun kanssa voi voittaa alemmissa sarjoissa tai treenata ihan vain huvin ja urheilun vuoksi. Shih tzu on älykäs rotu, joka oppii nopeasti ja toimii innokkaasti, kunhan sen "tunteita" ei loukata. Shih tzua ei siis voi kouluttaa samoin kuin palveluskoiraa - shih tzulla ei ole suurta miellyttämisen halua ja rotu on hyvin herkkä sekä omapäinen.

  Itsenäinen touhuaminen ei tarkoita, että shih tzu viihtyisi itsekseen kotona, vaan se kaipaa mahdollisimman paljon aikaa omistajansa kanssa. Myös esimerkiksi television katselu yhdessä omistajan kanssa on shih tzulle mieleistä, kunhan se saa samalla osakseen hellyyttä ja huomiota!

Mikä onkaan se rentouttavampaa, kuin katsella televisiota shih tzu sylissä, ja samalla näpertää sen kaunista, pitkää turkkia. Shih tzusta näkee helposti, onko sitä hoidettu hyvin. Kadulla saa paljon uusia ystäviä, kun he näkevät hyvin hoidetun ja mallikelpoisesti käyttäytyvän shih tzun.

Shih tzut rakastavat leikkimistä


  I
tsenäinen touhuaminen ei tarkoita, että shih tzu viihtyisi itsekseen kotona, vaan se kaipaa mahdollisimman paljon aikaa omistajansa kanssa. Myös esimerkiksi television katselu yhdessä omistajan kanssa on shih tzulle mieleistä, kunhan se saa samalla osakseen hellyyttä ja huomiota!

Mikä onkaan se rentouttavampaa, kuin katsella televisiota shih tzu sylissä, ja samalla näpertää sen kaunista, pitkää turkkia. Shih tzusta näkee helposti, onko sitä hoidettu hyvin. Kadulla saa paljon uusia ystäviä, kun he näkevät hyvin hoidetun ja mallikelpoisesti käyttäytyvän shih tzun.

Video elämästä shih tzujen kanssa