Turkinhoito

Turkinhoito on olennainen osa pitkäkarvaisen shih tzun arkea, mutta shih tzun voi aivan hyvin pitää lyhytkarvaisenakin, jos sen kanssa ei halua käydä näyttelyissä. Erilaisilla leikkauksilla on helppo muunnella koiran ulkonäköä ja tällöin turkki on erittäin helppohoitoinen.

Lyhyt turkki

Pentuturkki

Pitkä turkki

Pitkä turkki vaatii viitseliäisyyttä

Shih tzun pennun turkki kasvaa koko ajan ja vaatii pikkuhiljaa enemmän huomiota. Jos haluaa pitää koirallaan pitkän turkin, on se pidettävä takuttomana. Täyspitkää turkkia pitää harjata ja kammata kerran viikkoon ja juniori-ikäisen shih tzun turkki vaatii vielä hieman enemmän työtä. Helpoimmalla pääsee, kun pesee ja/tai kampaa ja harjaa turkin takuttomaksi kerran viikkoon, jolloin takkuja ei juuri pääse syntymään. Juniori-ikäisen shih tzun turkki kannattaa kuitenkin käydä läpi pari kertaa viikossa. Pitkäkarvaisen shih tzun turkki vaatii siis hieman panostusta turkinhoitoon.

Turkkia voi tietenkin laitella vaikka joka päivä, kunhan muistaa, että hiekkaisen tai muuten likaisen turkin harjaus ei tee turkille hyvää. Turkkiin voi suihkuttaa vaikkapa hoitosuihketta, jos haluaa selvittää takut ilman pesua. Hoitohetkestä tulee pikkuhiljaa rutiini ja koiran ja omistajan välinen yhteinen hetki, josta molemmat nauttivat. Pitkässä, takuttomassa turkissaan shih tzu on todella näyttävä!

Shih tzun voi pestä lasten ammeessa

Turkki pestään hyvällä koiran shampoolla ja hoitoaineella, föönataan kuivaksi ja samalla harjataan ja kammataan takuttomaksi. Naamakarvat kammataan tupsuiksi tai leteiksi pään päälle ja myös viiksikarvat kiinnitetään, jotta ne eivät joudu koiran suuhun ja kurkkuun. Letityksissä ja tupsuissa käytetään erivärisiä lateksilenkkejä, joita voi ostaa lemmikkiliikkeistä tai vaikkapa shih tzu ry:n Butiikista. Tassunvälikarvat ja tassukarvat, sekä kynnet leikataan tarvittaessa. (Älä anna kynsien kasvaa liian pitkiksi, sillä liian pitkät kynnet saattavat aiheuttaa jalan virheasennon.)

Lyhyt turkki on helppohoitoinen

Tietysti myös korvien ja silmien puhdistun säännöllisesti kuuluu jokaisen koiranomistajan arkeen. Pentuaikana shih tzujen silmät vuotavat monesti melko paljon, koska lyhyet karvat ärsyttävät silmiä. Tällöin voit joutua putsaamaan silmiä tavallista useammin. Tästä syystä shih tzun turkkia ei kannata leikata silmien ympäriltä kovin lyhyeksi, jos koiralla pidetään lyhyttä turkkia.

Lyhyt turkki on erittäin helppohoitoinen; pesu, kuivaus ja harjaus tarvittaessa, sekä tietysti turkin lyhennys aina kun siihen alkaa tulla takkuja - ellei sitten halua kasvattaa turkkia pitkäksi.

Turkinhoito-ohjeet saat halutessasi myös kasvattajaltasi!